Hőszivattyú rendszerek

Manapság, ahogy a fosszilis energiahordozók árai egyre kiszámíthatatlanabbak, és a globális felmelegedés is egyre látványosabb, a környezetbarát fűtési megoldások kezdenek szélesebb körben is népszerűvé válni. Az egyik legkorszerűbb megoldás a levegő-víz hőszivattyú, mely környezettudatos, jó ár-érték arányú alternatívája a gázfűtéses kazánoknak.

Mi is az a hőszivattyú?

Attól függően, hogy levegő-víz, víz-víz vagy föld-víz hőszivattyúról beszélünk, a hőszivattyú rendszerek a környezet (a levegő, a talajvíz, vagy a föld) hőjét hasznosítják anélkül, hogy fosszilis energiahordozókat vennének igénybe. A három technológia közül a lakosság körében a levegő-víz hőszivattyú a legkifizetődőbb, leggyakrabban használt megoldás. A levegő-víz hőszivattyúk technológiáját a leggyakrabban egyfajta fordított működésű hűtőszekrényként szokták leírni. A hűtőszekrény a szerkezet belső terében található levegőből vonja el a hőt, amit a környezet irányába továbbít – a hőszivattyú fordítva működik, a környezeti levegőben megtalálható hőenergiát hasznosítja.
Napelem rendszer
Napelem rendszer

Hőszivattyú rendszerek új és régi ingatlanokba

Újépítésű házak esetén lassan szinte kötelezővé válik a hőszivattyús fűtésrendszerek kiépítése, hiszen az épület energiaigénye így csökkenthető a leghatékonyabb módon. Fontos tudni azonban, hogy a hőszivattyú telepítés régi építésű házakban is megoldható, sőt, akár korábban gázfűtéssel működő cirkórendszerre is rákapcsolható.

Szabaduljon meg a gázfüggőségtől egyszerűen!

Egy hőszivattyú rendszer ugyan nem használ földgázt, azonban a működéshez szükség van elektromos áramra. Szerencsére használata esetén H-tarifás (hőszigetelő tarifás), kedvezményes árú elektromos áram igényelhető a szolgáltatótól, ráadásul napelem rendszerekkel kombinálva a hőszivattyúra költött rezsiösszegek még tovább csökkenthetők. Nem kell, hogy a fűtésrendszerek korszerűsítése együtt járjon az ingatlan teljes felújításával. Amennyiben az adott lakásban vagy házban korábban modern kombikazánt használtak, a kazán egyszerű átalakítással hőszivattyúra cserélhető. Ilyen esetben ugyanakkor mindenképpen érdemes szakértő véleményét kérni, mivel előfordulhat, hogy a rendszert újra kell méretezni.

Mikor optimális egy hőszivattyú rendszer működése?

Bizonyos hőszivattyúk képesek 60°C-os fűtővizet előállítani, de a leggyakrabban 30-45 °C-os fűtés jellemző. Mivel a hőleadók hőmérséklete alacsonyabb, fontos, hogy a hőleadó felületek mérete is nagyobb legyen. Éppen ezért a rendszer működése padlófűtés, nagy méretű radiátorok, illetve mennyezeti fan-coilok használata esetén tekinthető optimálisnak.

A hőszivattyú rendkívüli előnyei:

• Megbízható megoldás fűtési és meleg víz előállítására. • Környezetbarát, kevés karbantartást igénylő technológia. • Amennyiben zöld áramot használ, a széndioxid-kibocsátás teljesen kizárható. • Biztonságos technológia: nem kell tartani a szénmonoxid-mérgezéstől. • Alacsony üzemeltetési költségű rendszer. • Mennyezeti fan-coilokkal párosítva nyáron akár hűtésre is használható. • Általában nincs szükség hatósági engedélyezésre, így a rendszer kiépítése egyszerű.
Napelem rendszer

Válasszon profi szakembert hőszivattyú telepítéshez!

A hőszivattyú rendszerek csak abban az esetben kínálnak energiahatékony, megfelelő teljesítményű megoldást, amennyiben a rendszer kiépítése a ház adottságaihoz mérten történik, éppen ezért fontos, hogy a kivitelezést profi szakemberekre bízza.

Fűtés korszerűsítési

Referencia képek

Csapatunk vállalja:

– A pontos helyszíni felmérést, illetve tanácsadást a megfelelő készülék kiválasztásában. – A meglévő fűtésrendszer teljes körű átalakítását, illetve a radiátorrendszer átméretezését, amennyiben szükséges. – A hőszivattyú telepítését. – Az időszakos karbantartás elvégzését.

Érdeklődjön hőszivattyú telepítés árainkról, és kérje ingatlanjára szabott ajánlatunkat!